Sådan skaber digitalisering af markens udbytte værdi for landmanden

Sådan skaber digitalisering af markens udbytte værdi for landmanden - SEGES Projektsitet

Formålet er at identificere områder i planteproduktionen, hvor der hurtigt kan skabes værdi for den enkelte landmand, ved at udnytte data fra flere kilder end der traditionelt gøres i dag. Dermed sikres danske planteavleres konkurrenceevne i et globaliseret marked.

Et særligt fokuspunkt er at skaffe valide udbyttedata på markniveau såsom biomasse- og udbyttekort, så der forefindes et grundlag for statistiske analyser på tværs af mange data.

I projektet gennemføres en række aktiviteter: Der gennemføres kortlægning af kendte vegetationsindeks (målinger af biomassetæthed) og dataværktøjer for udbyttekort; der udvikles modeller og tildelingsalgoritmer samt en benchmarkingplatform, som vil kunne bruges i praksis af den enkelte landmand; der udvikles en ramme for at landmænd vil kunne lave deres egne markforsøg og selv fortolke resultaterne. Endelig gennemføres en målrettet indsats for videnspredning og implementering af resultaterne i praksis.
Tilmed udvikles metoder til at anvende satellitdata i kombination med andre dyrkningsdata til produktionsstyring og produktionskontrol, som vurderes at kunne øge udbytterne i dansk planteproduktion. Der fokuseres på at videreudvikle systemer til fastsættelse af næringsstofbehov på markniveau og omfordeling af næringsstoffer inden for marken samt gradueret tildeling af pesticider til vækstregulering, ukrudts- og svampebekæmpelse.

Alle aktiviteter gennemføres i tæt dialog med praktiske landmænd og planteavlsrådgivere for at sikre højest mulig brugbarhed og aktualitet af resultaterne.

Præsentation holdt for 20 planteavlskonsulenter på Bygholm Landbrugsskole d. 27. februar. Indlægget viser den faglige baggrund for positionsbestemt tildeling af kvælstof til vinterraps og vinterhvede.
SEGES har udviklet en tabel, som kan anvendes til at indtaste relevante kvælstofmængder i CropSAT. Tabellen gør det let at udarbejde et tildelingskort til gradueret tildeling af kvælstof.
Videoen viser og fortæller hvad CropSAT er, og hvordan det skal bruges. Videoen er på engelsk.
Præsentation fra Plantekongres 2018
2. kvælstoftildeling skal foretages nu her midt i april. Gem eventuelt 40 kg kvælstof pr. ha til først i maj, hvor der i marker med stor variation i afgrødetæthed med fordel kan foretages en omfordeling ved hjælp af sensorer eller CropSat
Præsentation holdt for 12 planteavlskonsulenter 30. november. Udviklede algoritmer for tildeling af fosfor og kalium.
Præsentation holdt for 20 planteavlskonsulenter på Bygholm Landbrugsskole d. 27. februar. Indlægget viser, hvor stor variationen skal være for, at en positionsbestemt tildeling giver mening.
Præsentation fra Plantekongres 2018
Overfør biomassekortet og tildelingskortet fra CropSAT.dk til din telefon eller tablet vha. app'en DataVäxt Mobil. App'en er gratis og kan hentes til Android og Apple.
Eksempel på et OnFarm forsøg som landmanden kan udføre selv i marken eller med hjælp fra en konsulent.
Åbne data- et nyt værktøj til planteavleren - Præcisionsjordbrug skaber værdi, men hvor meget.
Landbrugsdata - fagre eler farlige nye verden - Rådgiverens synspunkt.
Betragtninger af software programmer til præcisionsjordbrug - farmWorks/Trimble, Ag Leader, TopCon S-GIS, Næsgaard Markkort og CropManager.
Vegetationsindeks kan beskrive afgrødens produktivitet og sundhed. Her vises resultater fra 13 vinterhvedemarker i 2016, hvor sammenhængen mellem NDVI og udbytte er undersøgt.
Ud fra satellitmålinger af afgrødemasse i efteråret 2016 har SEGES udarbejdet forslag til graduerede tildelingskort for kvælstof til 1. tildeling i marts.
Beskriver teorien bag sensormålinger, afgrødens spektrale signatur og vegetationsindeks. Derudover gengives hvilke vegetationsindeks udvalgte sensorer, satellitter samt CropSAT anvender i planteproduktionen.
Udbyttemåling på mejetærskeren er en meget direkte og konkret vej til registrering af forskelle i dyrkningspotentialer på markniveau, som kan anvendes til at identificere indsatsområder og derved optimere dyrkningen.
Den 23. marts 2017 afholdt SEGES i samarbejde med Patriotisk Selskab en workshop for specialister i frøavl samt driftledere fra større bedrifter, der er specialiseret i produktion af græsfrø.

© 2021 - SEGES Projektsitet